straattaal woordenboek

“50cent in me speakers en in m’n bakkie hard boeken, je weet toch?”
Als een bekend koffiemerk het al in zijn reclame filmpje gebruikt dan weet je dat het een echte taal is; straattaal. Ontstaan als mengtaal tussen allochtone en autochtone jongeren. Straattaal is een combinatie van Engels, Surinaams, Antilliaans, Turks en Marokkaans. De basis blijft het Nederlands.
Straattaal komt veel voor in de rap muziek. Een manier voor jongeren om hun eigen identiteit te laten zien. Veel jongeren kunnen zich het beste verwoorden in hun eigen taal in hun eigen sociale buurt. Helaas is dat vaak een achterbuurt waardoor jongeren snel het etiket hangjongeren opgeplakt krijgen. Het imago van sommige jongeren wordt met de straattaal nog wel eens geprojecteerd op wangedrag, crimineel gedrag, vrouwelijk- en homo onvriendelijk gedrag.
Een manier om de wereld van de jongeren te betreden is het Straattaal woordenboek hanteren. Daarmee ontdek je dat ze een eigen creatieve manier van spreken hebben om zo dichter tot elkaar te komen. De culturele en generatie verschillen verdwijnen wanneer je in het hart van de jongeren kijkt en ziet dat ze enthousiaste waardevolle mensen zijn die hun weg zoeken en vinden in de huidige maatschappij. Wel met een eigen identiteit door de straattaal.
Echter de straattaal zou de jongeren kunnen belemmeren om hun toekomst dromen waar te maken. De verarming van het Nederlands ligt op de loer maar dat ligt niet alleen aan de jongeren zelf, maar ook aan het huidige onderwijs. Wederom biedt het Straattaal woordenboek hiermee een welkom hulpmiddel. De jongeren zelf kunnen het Straattaal woordenboek raadplegen om in de wereld van de Algemeen Beschaafd Nederlands te stappen en zien hoe ze zich in de wereld van de oudere generatie kunnen uitdrukken en zo hun kansen zien groeien.

“Alles Chill, mattie?”
“Prima, mevrouw, kan ik u helpen?”